Toolkit

Partners kunnen gratis van het communicatiemateriaal uit de toolkit gebruikmaken in aanloop naar, en tijdens de Week van de Integriteit. Het logo van de Week van de Integriteit, bannermateriaal, posters en ander materiaal zijn te vinden in deze toolkit.

Hoe het logo te gebruiken?

Gebruik het logo alleen onder de volgende voorwaarden:

  • Gebruik het logo van de Week van de Integriteit alleen tijdens, of voorafgaand aan, de Week van 1 t/m 8 december.
  • De organisatie die het logo gebruikt, organiseert tijdens de Week van de Integriteit een activiteit om de aandacht te vestigen op het belang van integer gedrag. De organisatie heeft zich aangemeld bij de Stichting Week van de Integriteit, bereikbaar via info@icc.nl, en heeft daarvan een bevestiging ontvangen.
  • Het logo wordt nooit gekoppeld aan een commerciële activiteit of om producten of diensten te verkopen.
  • Het logo is geen keurmerk en wordt dus ook niet op een dergelijke wijze ontsloten.

De toolkit wordt in de loop der tijd aangevuld met nieuw, aanvullend materiaal; partners ontvangen hiervan bericht.

In de toolkit vindt u de volgende materialen

 

  • Logo Week van de Integriteit
  • Logo Week of Integrity
  • Communicatiemateriaal voor uw intranet, sociale media en websites
  • Filmpje

 

Dilemma’s

Een twijfelachtige declaratie
Uw leidinggevende dient een declaratie van 200 euro in voor een diner en avond uit met een professionele relatie. Het papierwerk is in orde, en het bedrag valt binnen de binnen uw organisatie geldende limieten. Later die dag komt de echtgenoot van uw leidinggevende binnen. U hoort hem uitgebreid spreken over de prachtige avond die hij en zijn geliefde hebben gehad gisteren. Behandelt u de declaratie, of maakt u melding?
Een vrachtwagen vol bederfelijke lading staat stil voor de grens
Een transportbedrijf dat hoofdzakelijk goederentransport per vrachtwagen in Midden- en West-Europa verzorgt, moet voor het eerst een vracht afleveren in een ver Oost-Europees land. De chauffeur, die alleen rijdt, spreekt de taal niet en krijgt bij de grensovergang te horen dat hij drie dagen moet wachten. Als hij uitlegt dat hij zolang niet kan wachten, omdat zijn lading dan wegrot, geeft de douanebeambte aan dat hij voor 150 euro direct door kan rijden. De vrachtwagenchauffeur belt u, als juridisch medewerker, op voor advies. Wat zegt u: betalen of niet betalen?
Een aanbesteding met een bijsmaak
Bij een vergadering bent u de eerste die de vergaderzaal betreedt. Op tafel ligt nog een aantal printjes van de vergadering die hiervoor plaatsvond over een aanbesteding voor een groot project waar een kennis uit uw voetbalteam naar meedingt. Bij het opruimen valt uw oog op de offerte van de (enige) concurrent. U ziet dat het bedrijf van uw kennis op alle vlakken beter scoort. Een week later wint de concurrent toch de aanbesteding. Zou u dit melden? En licht u uw kennis in?
Een leidinggevende in nood
U staat op het punt een opdracht binnen te halen van meer dan 100.000 euro. Alle afspraken zijn al rond, alleen moet er nog getekend worden. Uw leidinggevende, waarmee u altijd goed samenwerkt, belt u met de boodschap dat het managementteam hem op basis van zijn verkoopcijfers wil ontslaan. Hij vraagt u om de inkomsten uit het contract in te boeken voor het kwartaal dat die dag eindigt. U weet dat uw klant op vakantie is en er geen mogelijkheid is om het contract vandaag te ondertekenen. Over de zekerheid van de opdracht bestaat geen twijfel. Helpt u uw baas uit de brand?

Toolkits en praktische richtijnen

ICC Nederland, onderdeel van ICC The world business organization, is initiatiefnemer van de Stichting Week van de Integriteit. ICC neemt al sinds 1977 het voortouw in het bevorderen en bewerkstelligen van integriteit in het internationaal zakelijk verkeer. ICC is representant van het bedrijfsleven bij internationale initiatieven op het gebied van de bestrijding van corruptie waaronder de OESO en de VN. De belangrijkste doelstelling van ICC op dit gebied is om zelfregulering te stimuleren wanneer het bedrijfsleven te maken krijgt met problemen rondom afpersing en omkoping. ICC stelt niet alleen corruptie aan de kaak, maar ontwikkelt ook maatregelen en standaarden ter bestrijding ervan.

ICC en andere organisaties hebben bruikbare anti-corruptie richtlijnen, toolkits en standaarden. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden:

  • ICC Rules on Combating Corruption;
  • ICC Richtlijnen voor (Relatie-)geschenken en gastvrijheid;
  • ICC Due Dilligence Guide for SMEs;
  • ICC Anti-Corruption Clause;
  • ICC Guidelines on Whistleblowing;
  • Resisting Extortion and Solicitation in International Transactions (RESIST);
  • OECD Good Practice Guidance on Internal Controls, Ethics, and Compliance;
  • The UN Anti-Corruption Toolkit;
  • TI Business Principles for Countering Bribery;
  • IntegriteitsWijzer, Huis voor Klokkenluiders.

 

Share This