Vrijdag 7 december vond ICC’s International Integrity & Anti-Corruption Conference, tevens Slotconferentie van de Week van de Integriteit, plaats in het Vredespaleis, Den Haag. Het hoofdthema was ‘Integrity and accountability in the private and public sector: taking it to the next level’.

Key note speaker was voormalig OECD Anti-Bribery Working Group voorzitter prof. Mark Pieth. Hij zette uiteen dat er op het gebied van anti-corruptie in de private sector veel is bereikt. in de private sector is er veel positieve aandacht voor het thema, maar waarschuwde hij voor een “compliance industry”. Daarnaast is het duidelijk dat aandacht voor het integriteitsbeleid bij de publieke sector aanscherping behoeft. Kern van het paneldebat dat volgde, bestaande uit minister Etjen Xhafaj (Albanese plv. minister Buitenlandse en Europese Zaken), mw. Maartje van Putten (Nationaal Contactpunt OESO Richtlijnen) en mr. Dominique Lamoureux (Thales Group) was het belang van publiek-private samenwerking op het gebied van anti-corruptie en de rol die beide partijen daarin spelen.

De dag werd afgesloten door een speech door minister Kaag. Ook nam ze het door ICC Nederland samengestelde boek: “Integrity, A Valuable Proposition” in ontvangst. Met haar speech en de uitreiking van dit boek draagt zij de belangrijke boodschap uit dat integriteit cruciaal is in de politiek en onderstreept ze het belang van de inzet van bedrijven en overheden. De conferentie werd door de participanten met een 7.7 gewaardeerd en wij danken ieder voor hun bijdrage op deze geslaagde dag.Na het debat kwam prof. Frans de Waal (Yerkes National Primate Research Center) aan het woord. Hij sprak over moraliteit in het dierenrijk, waarbij hij video’s liet zien waarin het morele gedrag van apen werd getest. Bepaalde dieren kunnen ook moreel handelen, integriteit is niet alleen cultureel, maar is ook deels biologisch bepaald. In de middag konden participanten deelnemen aan break-out sessies over, onder andere, het gebruik van internet ter bevordering van integriteit, ecologisch leiderschap en conflicterende belangen in bedrijven.

Volgend jaar bestaat ICC 100 jaar, ICC’s International Integrity and Anti-corruption Conference op vrijdag 6 december 2019 belooft dan ook bijzonder te worden. Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom de Conferentie? Pre-registreert u zich dan via  weekvandeintegriteit.nl/conference.

Share This